Knjiga za branje in razmislek...

Izjemno pomembna stvar lahko vpliva na malo ljudi. Prav tako lahko precej nepomembna stvar vpliva na množice. Tako ali drugače lahko neki dogodek - velik ali majhen - vpliva na cel niz ljudi. 
Pripetljaji nas lahko vse združijo. Vsi smo narejeni iz iste snovi, razumete? 
Ko se nekaj zgodi, da to povod nečemu v nas, kar nas poveže s situacijo, nas poveže z drugimi ljudmi, nas razsvetli in zveže ko majhne lučke na božičnem drevescu, ki so prepletene in zvite, vendar so še vedno povezane z žico. 
Nekatere ugasnejo, druge utripajo, tretje gorijo močno in svetlo. Vendar smo vsi na istem vodu.. 
*
*
Na koncu te verige binglja ura, številčnica ure pa beleži minevanje časa. Slišimo ga, pridušen zvok tiktakanja, ki prekine katerokoli tišino, in vidimo ga, vendar ga pogosto ne čutimo. Vsaka sekunda pusti sled na življenju čisto vsakega človeka, pride in nato mine, tiho izgine brez famfar, izhlapi v zrak kot para iz vrele božične slaščice.
Če je časa dovolj, nam je toplo; ko naš čas mine, nas pusti tudi hladne. 
Čas je dragocenejši od zlata, dragocenejši od diamantov, dragocenejši od nafte ali katerih koli drugih zakladov. Čas je tisto, česar nimamo dovolj; čas je tisto, kar v našem srcu zaneti vojno, in zato ga moramo preživeti modro.
Časa ni mogoče zaviti in okrasiti s trakom ter ga na božično jutro pustiti pod drevescem. 
Časa ni mogoče podariti. Lahko pa se ga deli.
(Cecelia Ahern v knjigi Dar)

Točno s temi globokimi in močnimi besedami se konča eden izmed njenih vrhunskih romanov... In kako resnične so! 
Čas mineva.. In mineva... Lahko opazujemo kako mineva.. Toda čutimo pa minevanja vseeno ne. Pogosto se nam zdi, da ne bo prav nič narobe, če neko dejavnost prestavimo za pet ali deset minut in ta čas namenimo brezskrbnemu in lenobnemu poležavanju pod odejo. Toda ali nam teh pet minut res nič ne pomeni? 
Mar ne bi mogli v teh petih minutah koga presenetiti? Danes to ni prav nič težko.. V roke vzamemo mobitel ali računalniško tipkovnico in nekomu, s katerim se že dolgo nismo slišali... Ali pa komu, za katerega vemo, da potrebuje kakšno prijetno besedo za spodbudo... Preprosto natipkamo kratko sporočilce in mu polepšamo dan :)..


Da vam naredim še malo "luštov", da se odločite za branje knjige (hej! počitnice so.. časa je na pretek!)..
Zgodba ima okvir in vložnico.. Okvir vodi policist, ki je glavnega junaka vloćnice velikokrat srečal zaradi raznih prekrškov.. In ki je šele na božično jutro lahko sestavil njegovo življenjsko zgodbo.. In hkrati tudi svojo.. 
Ampak posvetimo se vložnici.. Glavni junak je Lou, uspešni podjetnik, ki mu vse na svetu pomeni služba. Delo. Napredovanje. Ima družino, vendar ji posveča vedno manj časa. Uniči očetov sedemdeseti rojstni dan, ker načrtovanje praznovanja preloži na svojo tajnico, ki nima pojma, kaj ima njegov oče rad in kaj ne.. 
Vendar se mu življenje spremeni, ko pred stavbo opazi brezdomca Gaba. Prevzame ga njegova sproščenost med pogovorom in vzame ga v službo poštarja. Vendar se z Gabom dogajajo čudne stvari. Popoloma na jasnem je s vsemi podrobnostmi o njegovem življenju in življenj drugih.. Iz prostora v prostor pride v sekundi.. (pisateljica slednjega ne pove, vendar mislim, da ima Gabe vlogo angela) Gabe podari Lou-ju neprecenjiv dar - čas, ki ga lahko preživi s svojo družino.. Dar, da se zave, da je družina pomembnejša od dela in zaslužka.. Da mu je ves čas primanjkoval občutek, da ljubi in da je ljubljen.. 
Zave se, kaj je bistvo življenja... A žal prepozno. 
Zakaj, lahko izveš, če prebereš knjigo :)...   

Mogoče te branje knjige prepriča, da je v življenju najpomembneje deliti čas z ljudmi okoli sebe.. Da je veliko vredno, da bližnjim povemo, kako jih imamo radi in koliko nam pomenijo.. Kajti nikoli ne vemo, kdaj bo tudi nam ura nehala odštevati čas. Kdaj nas bo čas pustil hladne...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...