Mediji krojijo naše mnenje - pa so res edini?


Letošnje maturitetne knjige so bile poučne v smeri, da se »bodoči intelektualci« (uh kako sovražim to besedno zvezo, slišim pa jo skoraj vsak dan v šoli) zavemo, kako mediji vplivajo na mnenje preprostih ljudi, ki niso vpleteni v dogajanje. 

Velja namreč, da je vse kar napišejo mediji resnica. Le malo ljudi pa se zaveda, da mediji pišejo tisto, kar jim prinaša dobiček in korist. Ne napišejo pa tistega, kar bi ljudstvo moralo izvedeti, ampak ker nimajo nikakršnih koristi, novica pač ne obstaja. Preprosto se ni nikoli zgodilo. 

Mediji torej ne pišejo resnice, ampak jo krojijo. (Hkrati pa krojijo tudi naše mnenje. Samo poglejte kaj vse ljudje počnejo ob kakšnih napovedih raznih koncev sveta! Kljub temu, da je konec sveta napovedan za skoraj vsak mesec, ljudje še vedno nasedejo temu. Koliko bunkerjev pod zemljo so zgradili in s koliko hrane ter vode so jih napolnili? Ni malo ljudi, ki so vso svoje imetje zapravili za zabavo, pustili službe ali šole... Vse v veri, ker naj bi bilo kmalu konec sveta.)

Vendar pa mediji niso edini, ki ustvarjajo mnenje posameznikov. Drug drugemu lahko krojimo mnenje, oziroma ga vsiljujemo drug drugemu. Če se izrazim natančneje – »tamočni« ga vsiljujejo »šibkejšim«.

Če ne bi sama doživela tega, ne bi verjela, da lahko človeku tako preprosto vsiliš mnenje, čeprav to v bistvu sploh ni tvoj namen, ko izraziš svoje mnenje. 
Zgodilo se mi je, da je prijatelj vprašal nekoga (imenovala ga bom oseba xy) za mnenje o neki stvari (podrobnosti niso pomembne). Xy je povedal mnenje in se pozanimal, kaj pa pravi moj prijatelj o stvari. Njegov odgovor je bil v popolnem nasprotju s mnenjem osebe xy. Nazaj sva dobila odgovor v smislu, da se oseba xy popolnoma strinja s prijateljevim mnenjem. Vprašam se KAKO JE TO MOGOČE? Če je malo prej izrazila kontrastno mnenje?!?!?!? Prijatelj vpraša kako to, da je spremenila mnenje v zgolj dveh minutah. Odgovori nama: »Prej sem pač pozabil dodati tudi to, kar si napisal ti.«

Ne vem kako je mogoče, da je zgolj POZABIL dodati tudi to, ker je nemogoče, da bi imel o določeni stvari dva različna mnenja. 

To je tako kot da bi jaz najprej rekla ne verjamem v to, da črna mačka, ki prečka mojo pot, prinaša nesrečo. Potem pa bi takoj v naslednjem trenutku dodala še, da vseeno za vsak slučaj vedno, kadar se mi zgodi to, pljunem čez ramo. Zakaj bi storila to če ne verjamem?


Ne glede na vse bodo na svetu očitno vedno obstajali ljudje, ki bodo spreminjali svoje mnenje glede na smer vetra. Glede na to, kakšno mnenje bo imel njihov sogovorec. Le da bi mu ugajali. (Ali se takšni zavedajo, da zna vsa stvar izpasti neumno?)                                           Pa je vredno?


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...