Ali ljubezen res ostane neokrnjena le, če nekdo umre?

Od tistega časa, ko sem prebrala knjigo "Trije tedni z mojim bratom", se močno trudim, da bi mi v roke prišle še ostale Sparksove knjige. Moj trud je dokaj neuspešen, ker so njegove knjige ves čas izposojene in tako sem uspela do sedaj prebrati le dve: LJUBEZEN V STEKLENICI in VIHARNA NOČ.

Med branjem Viharne noči sem Filipu (ki je to knjigo že prebral) poslala SMS, da berem to knjigo in da imam do konca le še okoli 30 strani. Njegov odgovor je bil: "Konec bo šokanten!". In čez nekaj strani sem mu odgovorila: "On umre, ane? A ni to logičen zaključek? Sparks vedno tako zaključi svoja dela."

*************
O, blažen bodi čas pomladnih dni
in blažen mesec, leto, blažen kraj,
kjer bil od dvoje lepih sem oči
tako prevzet, da sem njih suženj zdaj.

In blažen prvi grenko sladki vzdih
ki z Amorjem me v eno je spojil,
in blažen lok, puščice, ki od njih
v srce krvave rane sem dobil.

In blažene želje, solze in vzdihi
in še besede mnoge, brez števila,
ki z njimi klical drago sem ime

In blaženi naj bodo vsi ti stihi,
ki njo slave, in misel, ki le nje,
le nje se je za vselej oklenila.
                                                                  Sonet 61 - Francesco Petrarca
*************
 Ljubezni, ki jih opisuje Sparks, so za glavne like vedno grenko "sladki vzdihi", kot pravi Petrarca v svojem Sonetu. Zakaj? Jasno ti bo takoj, ko boš prebral/a naslednji odstavek!

V obeh prebranih delih sta glavni junakinji ženski, mami, ki sta se ločili od svojih mož, ker je ljubezen splahnela. Obe se odpravita na krajši oddih na obalo in tam se zgodi čudež.

V delu ljubezen v steklenici Theresa v morju zagleda steklenico, ki jo je naplavilo v bližino obale, jo ujame in prebere pismo, ki je v njej. Pismo je napisal Garret svoji ljubljeni Catherine. Iz pisma Theresa čuti vsa čustva, ki jih je Garret izlil na papir. Pismo objavi v časopisu in kmalu za tem dobi sporočilo o še enem njegovem pismu in nato še tretjem. Zaljubi se v tega skrivnostneža in se odloči, da ga bo poiskala. Najde ga v skromni ribiški vasici, ob jadrnici, ki jo je popravil skupaj s Catherine. Garret jo povabi na nočno jadranje. Theresa izve, da je Catherine umrla za posledicami raka, med njima pa preskoči iskrica. Skupaj preživita nekaj čudovitih dni, potem pa se  mora ona vrniti nazaj v mesto in svoje staro življenje. Medtem, ko sta ločena se obiskujeta in pogosto kličeta. Na enem od obiskov on po pomoti odkrije, da ima vsa tri njegova pisma in vname se prepir. On odide jezen domov in čez nekaj dni Theresa od Garretovega očeta izve, da je Garret umrl med jadranjem v viharju, ko je želel v morje odvreči še zadnje pismo pokojni Catherine, s katerim se je dokončno poslovil od nje. Vse zato, da bi brez čustvenih ovir zaživel z novo žensko, ki jo prav tako močno ljubi.

V Viharni noči pa Adrienne nadomesti prijateljico, ki ima v lasti motel v ribiški vasici za en teden, ker ona odpotuje na poroko. Ima samo enega gosta. Pomembnegaa zdravnika, Paula. Že pri prvem srečanju med njima preskoči iskrica, a potrebujeta kar nekaj časa, da si priznata čustva. Ko končno zbereta pogum, si priznata ljubezen, jima ostane le še nekaj dni. Preživita jih drug z drugim in drug za drugega. Obljubita si, da bosta po enem letu (ko se bo on vrnil z obiska pri sinu) živela skupaj, med tem časom pa si bosta pisala pisma, da se še bolje spoznata. Leto ločitve je bilo za oba boleče, a ko sta pisala pisma in nato prebirala besede drug drugega, je bilo, kot da čutita bližino drugega. Skoraj mine leto dni, ko v ovojnici, ki jo Adrienne prejme, ni Paulovega pisma, temveč pismo njegovega sina, ki ji sporoči, da je Paul izgubil življenje, medtem ko je skušal rešiti njega. 

Obe torej izgubita ljubezen svojega življenja tako hitro, kot jima je bila dana. Zavedata se, da nikoli več ne bosta ljubile drugega moškega, ker sta ona dva vzela del njunega srca s seboj... Zato živita s spomini na skupne dni in sta žalostni, ko razmišljata, kako drugače bi lahko bilo življenje. 
Ampak čez čas se naučita živeti naprej in postaneta hvaležni, da jima je bilo sploh znano spoznati kakšna v resnici je ljubezen in kako lahko osreči človeka.

Zdaj veste zakaj sladko grenki vzdihi? 

Sprašujem se, kakšen človek (moški) v resnici je Nicholas Sparks, ki na papir zlije takšne privlačne besede in jih potem poveže v tako neverjetne zgodbe? 

 ... da je ljubezen bistvo polnega in srečnega življenja. 
                                                                                  (Viharna noč)

Tu sem zato, da te ljubim, da te objemam, da te branim. Tu sem zato, da se od tebe učim in da v plačilo sprejemam tvojo ljubezen. Tu sem zato, ker ne morem biti nikjer drugje.
                                                                                             (Ljubezen v steklenici)

Z leti je spoznala, da so vsakdanje dolžnosti človeku v tolažbo...
                                                                                (Viharna noč)

Nobena pomembna stvar ni lahka. Tega ne pozabi.
                                                                                            (Ljubezen v steklenici)

Ljudje vse preradi verjamejo, da je tišina praznina, ki jo je treba na vsak način zapolniti, tudi če nimaš kaj povedati. 
                                                                              (Viharna noč)
 
Brez tebe sem izgubjen. Brez duše sem, blodim kot brez doma, samotna ptica, ki leti, pa vendar ni namenjena nikamor. Vse to sem in nisem nič. 
                                                                                          (Ljubezen v steklenici)

Mladi in stari, ženske in moški, večinoma so si vsi želeli istih stvari: mir v srcih, življenje brez pretresov in hudega garanja ter srečo. Razlika je bila le v tem, da so bili mladi prepričani, da jih vse to čaka v prihodnosti, stari pa, da je to stvar preteklosti. 
                                                                            (Viharna noč)

Ali Sparks v resnici verjame v popolno ljubezen? V to, da je nekje na svetu oseba, ki je namenjena točno določeni osebi in da je samo vprašanje časa, kdaj jo bomo našli? Toda zakaj potem svoje zgodbe konča na tak način?

(Pravkar sem se spomnila še fima "A walk to remember", ki je posnet po njegovi knjigi. Tam lahko prav tako spremljamo par, ki je do ušeš zaljubljen, le da sta za razliko od ostalih še zelo mlada - komaj končala sta srednjo šolo. Punca kmalu po poroki umre zaradi raka, fant pa ostane sam. Njuna ljubezen pa ga močno osebnostno spremeni, iz njega naredi boljšega človeka in ga močno zaznamuje za celo življenje...)

Ali mogoče verjame v to, da je smrt ene izmed dveh sorodnih duš, ki odkrijeta ta resnični čudež ljubezni, edina pot, da ljubezen za vedno ostane takšna, kot je bila na začetku? Velika, popolna, nedolžna in neomadeževana? 
Je prepričan v to, da je danes svet tako umazan in pokvarjen, da v njem ne morejo preživeti niti tiste najglobje in najiskrenejše ljubezni? 

Tega, kako on vidi svet, ne bom nikoli izvedela. Tudi v knjigi "Trije tedni z mojim bratom" nisem našla odgovora na to vprašanje. 
Mi je pa popolnoma jasno zakaj v vsaki knjigi vsaj ena oseba umre zaradi raka. Ta bolezen ga je močno zaznamovala... Vzela mu je veliko ljubljenih oseb. 

On je res eden izmed pisateljev, ki bi ga rada spoznala in z njim poklepetala.. Kajti njegove knjige so res enkratne, čeprav imajo vse zelo podobne zgodbe. Preprosto zna pritegniti z besedami! 

(Ali pa bi rada spoznala vsaj kakšnega fanta, ki prav tako resnično verjame v takšno nedolžno in močno ljubezen, kot verjame Sparks. Kajti z nekom, ki ima takšno vero, mora biti življenje resnično čudovito!)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...