Kmetija - moralen šov?

Kot veliko Slovencev, sem tudi sama skoraj vsak večer sedela pred televizijo in spremljala "kmečko" življenje 12 povprečnih Slovencev.. Ki so tam doživeli vsa ekstremna čustva, ki jih premore človek.. 

Načeloma so mi ti  resničničnostni šovi zelo zanimivi. Kaj vse se ljudem zgodi, ko so 12 tednov izolirani od svojih bližnjih.. Ko nimajo na voljo ničesar razen osnovnih dobrin.
In vedno sem nekako najraje gledala Kmetijo, ker se je na kmetiji zmeraj nekaj dogajalo. Tekmovalci so morali za svoje preživetje na kmetiji delati. Skrbeti za živali, delati na travniku, poljih,.. Dogajala se je sredi idilične narave..
Spomnim se, da sem si nekoč rekla, da se bom prijavila na Kmetijo..

Gledala sem sicer tudi Big Brotherja.. Posebej takrat, ko so tekmovali slavni Slovenci, ampak samo in izključno zaradi Činča..

In če bi naredila primerjavo med Kmetiji in Big Brotherjem (Bar se mi ne zdi vreden omembe), bi lahko rekla, da se mi vsekakor bolj zanimiva zdi Kmetija - zaradi tedenskih nalog, zaradi tega, ker se tekmovalci vrnejo za nekaj let v preteklost, ker tam res ni ničesar od moderne tehnologije in zato, ker tam tekmovalci lahko res najbolje spoznajo samega sebe.
Tudi za same tekmovalce je bolj "fajn", ker niso ves čas pod pritiskom kamer, za razliko od BB, kjer te kamere snemajo tudi v kopalnici..
Če pa si bolj lene sorte, pa je bolje iti v BB, ker so naloge tako malo odštekane, ne zahtevajo preveč napora.. V zadnji hiši BB, pa so imeli celo jacuzzi.. Živeli so kot kralji in kraljice =)..

Je pa večja prednost pri BB ravno ta, da tvoji sotekmovalci ne odločajo o tvoji usodi. Ampak o usodi tekmovalcev odločajo gledalci, ki te lahko spremljajo na vsakem koraku, slušijo vsako tvojo izrečeno besedo.. Tako te res lahko spoznajo - če seveda ne nosiš maske in se skrivaš za njo. Ter se odločijo po svoji vesti za tistega tekmovalca, ki jim je res najbolj všeč..
Pri Kmetiji pa je tako, da je tvoja usoda popolnoma v rokah ostalih tekmovalcev. In če želiš priti do finalnega tedna, moraš imeti strategijo, moraš igrati in ravnati tako, da svojim sotekmovalcem ne boš dal razloga, da te izločijo. Gledalci pa lahko le nemočno spremljajo, kaj se dogaja..
Kmetija ima še eno pomanjkljivost.. Namreč draga komercialna televizija, lahko človeka prikaže takšnega, kot si producenti zamislijo da je.. Lahko je nekdo zdaleč najbolj delav na kmetiji, pa ga lahko s prispevki pokažejo kot največjega lenuha, tako da preprosto pokažejo samo prizore, v katerih si je privoščil počitek.

Zato se mi zdi popolnoma nepravično ocenjevati tekmovalce Kmetije, ker jih ne moremo spoznati v pravi luči.. Kanček lažje je ocenjevati ljudi, ki jih spremljamo v BB, ker jih lahko opazujemo tudi izveč termina odaje.

O letošnji Kmetiji pa - kljub vsemu pisanju, ki ga lahko spremljamo na Facebooku in spletni strani Kmetije..
Po vsem, kar je bilo prikazano v odajah pa lahko rečem naslednje:
ne morem se odločiti, kdo me je bolj razočaral. Producenti in snemalci, ki so snemali dogajanje na kmetiji in tiste, ki so posnetke montirali skupaj v eno-urne oddaje, ali pa sami tekmovalci na šovu?

V osnovi so me razočarali tekmovalci.. Najbolj Vlasta in Esada, ki sta bile prav nesramni. Posebej so Vesne, ki sta drezali ravno v Vesnine najglobje rane. V tisto, kar se njiju prav nič ne tiče. Čeprav sta videli, kako trpi, sta vztrajali pri svojem odpiranju ran.
Ampak ne bi rada sodila, še posebej ne v negativno smer.. (Kajti ugotovila sem, da je bolje v ljudeh iskati dobre lastnosti..)

Rada pa bi se dotaknila Simona, ki se mi je od samega začetka zdel na kmetiji najbolj pozitivna oseba.
Drugi so ga videli kot čudaka in manipulativneža.. Govorili so, da nikoli ne pove drugim v obraz kaj si misli..
Ampak meni se nikoli ni zdelo tako.
Zakaj bi bil čudak, če se je samo vrnil k naravi? Če rad živi v sožitju z naravo.. Če ima rad živali in so zanj nekaj več kot samo stvari, zaradi katerih na kmetiji nastane še več dela, po drugi strani pa so tam zato, da se jih zakolje? (Ravno iz istega razloga sta bila čudaka tudi Damjan in Vesna) - Ampak meni pa se ravno to zdi vrednota, ki jo je dandanes težko najti v tem materialnem svetu.
Zakaj so ga imeli za manipulatorja, če se je družil z Vesno? In zakaj naj bi bil on izvir Vesninih čustev? On je bil samo tam. Prvi, ki ga Vesnina drugačnost pri izkazovanju čustev ni motila. Bil je prvi, ki se je začel pogovarjati z njo. Prvi, ki se jo je trudil razumeti. Bil je tisti, v katerem je našla tolažbo.
Mogoče je naredil napako, ampak po mojem mnenju, je bila le-ta zelo majhna. Mogoče bi se moral tudi sam več družiti tudi s preostankom družine, da bi isto storila Vesna in ne bi izpadla takšna izobčenca.
Imel je enega šibkejših trenutkov - ko se je kot sodnik vrnil na kmetijo in je padel pod Esadin vpliv, ki mu je govorila, kako se je Vesna spremenila.
Toda dokazal je, da je Prijatelj (z veliko zato, ker je to v pravem pomenu besede). Sam se je prepričal, kako je z Vesno, odkar je zapustil kmetijo in spoznal, da so Esadine besede spet privlečene iz naftalina.. In da se Vesna ni prav nič spremenila. Takrat je dal priložnost tudi Valeriji in spoznal, da je tudi ona v redu oseba..
In glavno dejanje, ki ga je storil je bilo, da je odšel za Vesno, ko so ji sporočili, da mora takoj zapustiti Kmetijo. Pri skednju jo je objel in jo tolažil. Uspelo mu je tudi, da se je Vesna za trenutek nasmejala.

Danes je zadnji del Kmetije.. Čaka nas samo še dvoboj v katerem bomo dobili drugega finalista.. In že kak mesec se govori, da bo druga finalistka Vesna - ki si po mojem mnenju definitivno ne zasluži nagrade..

Moji finalisti so bili: Simon, Vesna, Darko in Valerija; in nihče od njih nima možnosti, da bi prišel do nagrade.

Poleg tega, da je v finale prišla Vlasta, ki Kmetije ne čuti tako, kot so jo nekateri tekmovalci, in je delala pol manj kot drugi tekmovalci, se mi še posebej ne zdi pravično, da so pred razglasitvijo odločitve dobesedno zlomili Vesno. Kot da niso bili dovolj vsi udarci, ki jih je doživela skozi vseh 10 tednov... So si jo privoščili še zadnji dan..

Seveda!?! Zakaj pa ne?!? Pokažimo svojo moč na račun tistih, ki so manj močni od nas. Pojdimo preko trupel!

Vir      
Za konec pa naj dodam, da je Simon človek in prijatelj, ki si ga lahko vsi samo želimo..

SSKJ besedo prijatelj razloži takole: kdor je s kom v iskrenem, zaupnem odnosu, temelječem na sorodnosti mišljenja, čustvovanja

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...