Kaj še lahko storimo za birmance?

Bog si je izbral...

..tisto,
kar je v očeh sveta noro,
da bi osramotil modre...

.. tisto, 
kar je v očeh sveta slabotno, 
da bi osramotil tisto,
kar je močno...

.. tisto, 
kar je na svetu neplemenito
po rodu in zaničevano,
tisto, kar ni bivajoče,
da bi onesposobil bivajoče.. 
1 Kor 1, 27-28

Še šest dni je do letošnjih birmanskih duhovnih vaj. In včeraj je bilo stanje prijavljenih porazno. Ja, žalostno je bilo slišati takšno majhno število, ker tega preprosto nismo bili navajeni. Duhovne vaje so bile vedno vrhunec leta. Dogodek, ki je naše delo postavilo na nek višji nivo. 

Včeraj smo v ta namen darovali mašo. Bili smo sicer samo trije in kaplan.. A vseeno upam, da bo obrodila sadove.

Sem pa zvečer dolgo premišljevala o tem.. Še posebej zato, ker sem od soanimatorke dobila sms, da kako si upajo in zakaj nihče nič ne ukrene?

Sprašujem se ali ima smisel?

Prvič: če niso pripravljeni za dva dni oditi iz svojih družin v okolje svojih prijateljev... Ker se morda bojijo, da je edini smisel duhovnih vaj, da cele dni molimo.. Ker apriorij mislijo, da bo to nekaj full bednega.. Če se niso pripravljeni pustiti toku.. Se odpreti novim dogodivščinam, izkušnjam, občutkom..
In če bodo prišli tja samo zato, ker to pač morajo "opraviti" na svoji poti do birme (in bogatih daril).. Pri tem pa ne bodo pripravljeni dati ničesar iz sebe.. In ničesar prejeti v sebe.. Potem tega našega vsakoletnega čudeža žal ne bomo doživeli..

Drugič: Kaj nam še poleg tega, da z navdušenjem govorimo o svoji veri.. da se trudimo srečanja narediti zanimiva in zabavna.. preostane? Kaj naj preostane... ko načrtujemo duhovne vaje po njihovi meri, da se pripravimo na njih.. da vložimo v njih delček sebe.. da bi jim pokazali pot... da molimo za njih.. Če so potem tu starši, ki se seveda popolnoma strinjajo s tem, da njihovi ljubči tega ne potrebujejo in jim pišejo opravičila, da so zboleli, da imajo pomembno tekmo itd? Preko staršev pa žal nihče ne more.. Ne kaplan, ne opat niti škof... Če ne želijo težav s starši.. In tako spet ne bomo doživeli našega čudeža...

Prav tako kot mi, animatorji, jih lahko samo prijazno vabijo na pot.. Vsi skupaj smo torej lahko tam in čakamo.. da katerega pripelje mimo.. Da se potrudimo izpolniti nalogo, ki nam je zaupana tako da damo vse od sebe za tiste, ki pridejo...

Na koncu koncev pa so oni tisti, ki bodo imeli revnejše dni.. ki bodo prikrajšani za nekaj čudovitega...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...