Knjige meseca maja

TALISMAN; Nicholas Sparks

Ameriški marinec med misijo v Iraku najde fotografijo neznane ženske, za katero sčasoma začne verjeti, da mu je večkrat rešila življenje na bojišču. Po vrnitvi domov se odloči poiskati skrivnostno žensko s fotografije, da bi se ji zahvalil za srečo, ki mu jo je prinašala. Prepešači dolgo pot iz Kolorada do Severne Karoline in jo najde v majhnem mestecu Hampton. Sprva se upira skušnjavi, ko pa jo bolje spozna, hvaležnost preraste v ljubezen, vendar pa mu je njen ljubosumni bivši mož in skrivnost o talismanu ne dasta miru... Mu bo uspelo v njeno življenje vrniti pogum in vero v ljubezen?
Spet tako tipično njegova zgodba. Tista, kjer more eden izmed zaljubljencev umreti. Ko marinec skuša rešiti eno življenje, izgubi svojega. Zato, da se čista, nedolžna ljubezen ohrani. A tokrat ostane na tem svetu vsaj en del njegovega fizičnega telesa. Tisti del, ki nas velikokrat pripelje v težave, ker preprosto ne zna razmišljati trezno.

V ZLATO ODETI DNEVI; Jude Deveraux

Škotska, 1766 - Lepa, izobražena in bogata Edilean Talbolt pride živet k stricu, ta pa jo namerava poročiti z enim od svojih nespodobnih prijateljev, takoj ko bo dopolnila 18 let. Na srečo jo pred neželeno poroko reši mlad in drzen Agnus McTern, ki se vanjo zaljuljubi, a si ljubezni ne prizna zaradi stanovske razlike. 

Od takrat ko se prvič zagledata... sta noro zaljubljena... Ko Edilean in Agnus izvesta kaj z njo namerava storiti njen stric na dan, ko bo postala polnoletna, vsak za sebe skujeta načrt, kako jo rešiti. Po spletu okoliščin se znajdeta skupaj na ladji, na poti v novi svet. 
Luškana ljubezenska zgodba, ki je po mojem mnenju preveč pocukrana.
 
DRAGULJ IZ MEDINE; Sherry Jones  
 
Ajša je hči bogatega trgovca iz Meke. Pri devetih letih jo oče poroči z veliko starejšim prerokom Mohamedom. Pozneje se ji pridruži še mnogo novih žena in v hiši vladata tekmovalnost in ljubosumje. Tudi družba tistega časa je polna verske nestrpnosti in preganjanja, političnih nasprotnikov in vojn. Ajša kmalu postane Mohamedova najljubša žena, njegova zaupnica in svetovalka, po smrti preroka pa tudi ena najpomembnejših in najbolj cenjenih žensk islama ter neustrašna branilka Mohamedovega Izročila.

 MEČ IZ MEDINE; Sherry Jones 

 
Preden je Mohamed umrl, je svoj meč, okrašen z dragulji, zapustil Ajši, svoji najljubši ženi, in ji rekel, naj ji služi v džihadu, ki se bliža. Toda kaj če je džihad naperjen proti njenemu narodu?
Ali, edini Mohamedov krvni sorodnik, po prerokovi smrti ni izvoljen za kalifa, voditelja islamskega naroda, čeprav je prepričan, da mu ta položaj pripada. Ali se boji, da bodo novi kalif in njegovi podkupljivi svetovalci ogrozili obstoj islama in njegovih vernikov.
Lahko Ajša in Ali po dvajsetih letih nezaupanja in jeze združita moči, da bi ohranila prihodnost njunega naroda in vere – ali pa bo njuno medsebojno sovraštvo uničilo vse, kar si je Mohamed prizadeval ustvariti?



Noro dobra knjiga za tiste, ki vas zanima zgodovina ali verstva sveta. Oba dela izhajata iz dogajanja, kot ga je videla Ajša. Tako dobro opiše Mohameda in nastanek Islama, pa potem borbo tega verstva, da bi preživelo v času razkola med verniki. Boji za prevzem Mohamedovega mesta voditelja vere. Hkrati pa natavčno opisuje življenje žensk, ki so bile takrat tako malo - oziroma skoraj nič vredne. Življenje v haremu, polnem žensk, od katerih bi vsaka želela biti glavna. Tista, ki bi jo mož najbolj ljubil, ji posvečal največ časa in ki bi mu prva rodila naslednika. 
Tudi Ajša doživlja vse te boje za ohranitev Mohamedovega srca, a je tako drugačna od vseh žensk.. Preprosto ne sprejme svoje usode, ker verjame v to, da je rojena za boj. Kot moški. In to ima tudi možnost dokazati, dolga leta po Mohamedovi smrti, ko Islam ni več to, kar naj bi bil. 

ENAJSTA NADLOGA; Dr. John S. Marr & John Baldwin



Srhljiva pripoved o spopadu med blaznim toksikologom Teddyjem Kameronom, ki hoče, z desetimi kužnimi boleznimi in superstrupom, pridobljenim iz morskega fitoplanktona, priklicati nad človeštvo apokaliptično uničenje, o kakršnem govori biblija, in drugim znanstvenikom, epidemiologom Jackom Brynnejem, ki se mu postavi po robu in zmaga, saj ugotovi, da superstrup lahko deluje tudi kot močan antibiotik.

Saj poznate svetopisemske nadloge? 
- voda se spremeni v kri 
- žabe
- komarji
- muhe
- kuga
- tvori
- toča
- kobilice
- tema
- smrt za prvorojence. 

Prav neverjetno na kakšne premetene načine Teddy poustvari vse te nadloge. In iz kakšnih vzrokov. Knjiga te definitivno prilepi nase, dokler ne prebereš vse do zadnje besede. Ker te pripravi do tega, da dihaš z Jackom in skupaj z njim razmišljaš, kakšne so povezave novih epidemij s tistimi iz Svetega pisma. 
Najbolj srhljivo dejstvo pa je, da morda tudi v realnem svetu živijo ljudje, kot je Teddy. Ki se vsakodnevno trudijo in izrabljajo znanost za grozovite namene. V škodo človeštvu. Spomnimo se samo vseh novih oblik gripe, ki so razhajale v zadnjem času.
Kot piše na zadnji platnici knjige: "...Nikoli več ne boste varni..."

DNEVNIK ANGELA VARUHA; Carolyn Jess Cooke 

"Kjer je ljubezen, te nič ne more zaustaviti.."

"Vsak človek se sooči z neko resnico, ki je nikdar zares ne dojame."

"Včasih je najdaljša razdalja tista med obupom in sprijaznjenjem."

"Mrtvi niso edini, ki delujejo kot angeli. V čem bi bil sicer smisel staršev? Ali prijateljev, bratov in sester, medicinskih sester, zdravnikov.." 


Ko Margot pri svojih 42 umre, je poslana nazaj na Zemljo kot angel varuh, da bi varovala samo sebe! Prisiljena je znova podoživeti svoje življenje. Spremljati mora vse svoje napake in obžalovanja, opazovati mora sleparjenje usode in uničujočo svobodno voljo.
Ker pa ima zdaj moč angela, se odloči, da bo spremenila potek življenja in s tem preprečila prezgodnjo smrt. Najbolj od vsega pa si želi, da bi razumela razloge, ki so njenega najstniškega sina pripeljali do tega, da je zašel v kriminal. Pogodi se z demonom – svoje mesto v nebesih bo zamenjala za priložnost, da reši svojega sina. A spremembe, ki jih povzroči, se razvijejo v posledice, ki jih ni mogel pričakovati nihče …


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...