Miklavž: skromnost VS razsipnost

5. december -> Miklavž, darila, strašenje, dobrota ... Še kakšna asociacija? Mogoče bi morala napisati vedno manj dobrote, na drugi strani pa vedno več razsipnosti

Danes se v našem mestu prižgejo luči. Ob spremstvu Miklavža :).

Saj nič ne rečem. Lučke res naredijo tisto piko na i vzdušju praznikom. Lepo je hoditi med ulicami, ko je že tema, osvetljena s takšnimi in drugačnimi lučkami. V tem času sem se že navadila "zvezdnatega neba" na naši ulici in mi je celo všeč. (Mogoče bi bilo še boljše, če bi prižiganje lučk prestavili za kakšnih 10 dni, ko bo praznični čas res na vrhuncu ...) 

Sem pa danes pri poročilih slišala, koliko denarja je mestna občina do tega trenutka že vložila v razsvetljavo. Številka se vrti okoli 90.000 €. Brez računa za elektriko, ki jo bo nešteto lučk po mestu porabilo.

Ali je res nujno potrebno, da imamo tako razsvetljeno mesto? Ne bi čisto enakega učinka doseglo manj lučk, ki bi bile skromno, vendar lepo razporejene po mestu? Res samo v času Pravljične dežele. Ker sem prepričana, da bi ta denar, ki smo ga zdaj dobesedno vrgli skozi okno občinske stavbe, lahko namenili kam drugam. 

Miklavž na primer, bo na Krekovem trgu delil simbolična darila. Ne vem, kaj simboličnega naj bi bilo to. Si pa predstavljam samo kakšno mandarino, majhno čokolado in mogoče pečenega parkeljna. Saj vem, da so otroci (vsaj tisti, ki so prisiljeni živeti v skromnih pogojih) veseli tudi nečesa majhnega. Ampak lahko bi dobili vsaj nekaj več, če bi racionalizirali stroške.

Tistim, ki jim starši ne morejo kupiti niti drobne pozornosti. Ker nekateri pa imajo in dobijo Bog ve, kaj vse za praznična darila. Ne bi tako govorila, če ne bi lani zavijala gromozanskih in dragih otroških daril. Eni vse, drugi nič.

Nisem pristaš tega, da bi Miklavž moral nositi velika darila, ker to ni namen praznika. Kakšna drobna pozornost in nauk življenja svetnika. Mi pa vsekakor ni všeč ta razlika, ki jo doživljajo otroci, ki niso ničesar krivi. 

In ker bi po nakupu darilc (uporabnih seveda) za te otroke še vedno ostal denar, bi ga lahko podarili osnovnim šolam, ki bi financirale malico in kosila tistim, ki si tudi tega ne morejo privoščiti. Vem, da tega denarja ne bi bilo neomejeno, ampak vsaj v decembru bi se lahko otroci s to lepo gesto najedli. 

Narisanih bi bilo ogromno nasmehov na obraze, brez da bi bil kdorkoli na škodi. Mislim, da bi se Celjani prav tako dobro počutili v mestu z manj lučkami. Konec koncev imamo Pravljično deželo, praznične sejme, Ledeno deželo v City Centru (kjer bi prav tako lahko zmanjšali število lučk), kuhano vino ... Drug drugega ... Manjka nam samo še sneg :).

Še dobro, da obstajajo projekti, kot je Božiček za en dan ... Ampak vse to je premalo ... Pomagajo tisti, ki že itak nimajo ... Država pa vse skupaj gleda prekrižanih rok.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...