Knjiga meseca februarja

Vdovec; Kluun

"Zvestoba sama po sebi zame v ljubezni ni cilj, zvestoba je sredstvo. Prepričana sem, da moraš, če nekoga ljubiš, storiti vse, kar moreš, da tega človeka osrečiš."

".. v življenju pogosto obstaja sto razlogov, zakaj človek nečesa ne bi storil, a že en sam razlog, da bi kaj storil, bi mu moral zadostovati. Res je žalostno, če bi kdaj pozneje obžaloval zaradi stvari, ki jih nisi storil, kajti z vsako stvarjo, ki jo storiš, se konec koncev nečesa naučiš."

V prvem delu imata Stijn in Carmen super vezo in hči. Prijetno vsaj tako na videz. Tako kot jo dojema Carmen. Kajti Stijn kadar se le da uživa z drugimi ženskami. Ko Carmen zboli za rakom in se z njim bori dve leti, se strezni in spozna, da je Carmen tista ženska, s katero bi rad preživel svoje življenje in da drugih ne potrebuje. Pozabi na svojo ljubico Roos in se popolnoma posveti skrbi za bolno ženo in hčer. Zgodba se zaključi s prizori Carmenine smrti, ki je opisana res idilično.
V Vdovcu pride smrt žene za njim. Njeno truplo, ki mirno leži v dnevni sobi je preprosto preveč zanj. Po pogrebu pusti službo in se, kadar se le lahko, zabava z ženskami. S tistimi, ki pač pridejo mimo. In z Roos. Začne se drogirati, da bi pozabil na kruto realnost. Toda obljuba, ki jo je dal Carmen: "Dobro bom skrbel za tvojo hči!" mu ne da miru. Da bi se umaknil iz realnega življenja, skupaj s sedaj že triletno hčerko Luno, odpotuje na Tajsko in v Avtralijo. Išče kraje, kamor je potovala Carmen preden sta se spoznala. Odmaknjen od žensk pri katerih je iskal potešitev, spozna, da Roos v resnici ljubi. Spozna, da so bili vsi njegovi skoki čez plot posledica tega, da se je bal resne veze. Odločen, da premaga strah pokliče Roos, da pripotuje za njima v Avtralijo. Pripoved o iskanju ljubezni se konča s stavkom: Prihodnost se je spet začela.

Knjiga mi na začetku branja ni bila tako všeč, kot predhodni del - Pride ženska k zdravniku. Ker je bila tako..Vulgarna? Niti nisem mogla razumeti, kako lahko takoj po smrti svoje žene skače od ene ženske k drugi. Potem pa se, po koncu branja, na vse skupaj pogledala še s Stijnove perspektive in ugotovila, da je to zgodba iskanja ljubezni, ki temelji na zvestobi in iskrenosti. In potem mi je postala všeč ;).. In jo priporočam (skupaj s prvim delom).. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...