Knjige meseca marca

Petelinčka - Kluun

Saj veste.. Tretji del, kot predzgodba knjigama Pride ženska k zdravniku in Vdovec

Duhovita satira o domišljavih moških in uspešnih ženskah. V glavnih vlogah nastopajo: Stijn, Carmen, Luna, Frenk in Maud. Mladi, zdravi in ambiciozni. Leta 1998 Amsterdam prekipeva od življenja. Vsi na veliko služijo denar in se zabavajo. Nič ni prepovedano, vse je mogoče. Stijn poskuša s svojim poslovnim partnerjem Frenkom unovčiti ta optimistični čas. Želita si uspeha, ugleda in dobička. Porodi se jima fantastična poslovna ideja. Mednarodno naravnana. Preprosta. Z veliko ciljno skupino.


Odlomek iz knjige: Za pedre je praznovanje življenjski slog. Za heteroseksualce pobeg. Mi se nehamo zabavati, ko se odločimo, da je čas, da dobimo otroke, ali pa – nikar me ne vprašajte, zakaj –, ko se nam zdi, da moramo v življenju početi resne in smiselne zadeve. Od tistega trenutka naprej bežimo v popivanje s kolegi ob petkovih popoldnevih, v fantovščine in dekliščine, v pohode po gostilnah, v vikende s prijateljicami – v brezuspešne poskuse, da bi se za nekaj trenutkov izognili sivini, ki smo si jo sami spustili v svoje življenje. 

Ne vem kje sem  prebrala, da naj bi po tem delu bolje razumeli Stijnova dejanja.. Hmmmm.. Nič v tej knjigi ni bilo takšnega, da bi bolje razumela njegovo osebnost. Vse se vrti okoli gejevskih iger, ki se dogajajo v Amsterdamu. In služenju denarja na ta način... 
Prva knjiga, kot sem že napisala, mi je bila noro dobra.. Potem pa je šlo vse skupaj samo navzdol. Zakaj ni mogel ostati samo pri prvem delu? Ne pa da je vse skupaj samo pokvaril z nadaljevanji... 
Se je pa vseeno znašla na tem seznamu, da zaokrožim in končam z njegovo trilogijo.

Dragi John - Nicholas Sparks

John Tyree je pri dvajsetih izgubljen, odtujen od čudaškega očeta in brez upanja na svetlejšo prihodnost. Iz obupa se prijavi v vojsko, ki ga v naslednjih letih spremeni in zresni, še vedno pa njegovo življenje ostaja prazno. Vse se spremeni, ko med počitnicami spozna Savannah Curtis, prijazno študentko sočutnega srca, ki je vse, kar on ni. Topla, načelna in izobražena. Srečanje na obali oba ujame v mrežo ljubezni. Toda potem se zgodi 11. september, ki odloži Johnovo vrnitev iz vojske. Njena pisma postajajo vse redkejša. Bo njuna ljubezen preživela ali si bo Savannah morda izbrala novo življenje?   

Še en izmed vrhunskih romanov Sparksa.. Prežet z močno in iskreno ljubezenijo.. Ki se zgodi v trenutku.. In preživi dolge mesece, ki jih John preživi v Nemčiji.. Toda konec koncev ta daljina uniči čarobnost.. Trenutki, ki jih preživita skupaj so polni bolečine, sponašanja.. Zmaga pa ljubezen, še iz Savannahine mladosti.. Ki ni tako močna in strastna, kot je njuna.. Je pa veliko varnejša in nudi veliko več ugodja.. Dokler njen mož ne zboli za rakom (to bi sedaj že lahko pričakovali, mar ne).. In se na njenih vratih spet pojavi John..  
Toda če ne bi srečal te punce, nikoli ne bi razumel svojega očeta.. Tako pa je po dolgih letih, ko sta bila le tujca lahko postal njegov prijatelj. 
Moški, denar in čokolada; Menna van Praag
(duhovni roman o razvadah, zablodah in strastreh sodobne ženske)
        Kako ljubiti moškega, ne da bi pri tem izgubili sami sebe?
        Kako najti delo, ki vas izpopolnjuje?
        In... kako uživati v vseh čokoladnih dobrotah kot viru užitka brez   občutka krivde?
                                                                          [prepis iz platnice knjige]

Ja, veliko obljublja knjiga.. Ampak ni nek vrhunec. Ne v besedišču ne v sami zgodbi.. Niti ti ne spremeni "ženskega" pogleda na svet... Nekaj stvari pa vsekakor ostane.. Za življenje.. In ni se težko prebiti čez njo..

Brezpogojna ljubezen je ena najglobljih, najbolj esencialnih skrivnosti na poti do sreče...

Kot otrok si je Maya pogosto zamišljala sijajno življenje, ki ga bo imela, ko odraste, s čudovitim moškim, ki jo bo 
oboževal, s svojim otrokom in z delom, v katerem bo uživala..
[sanje vsake najstnice.. mlade ženske.. ki se žal malokateri uresničijo..]

Življenje je kot katerokoli drugo izobraževanje, najprej moraš spoznati osnovne principe, preden diplomiraš iz višjih resnic.
[Ampak včasih bi bilo tako fajn, če bi vse razumeli.. Če bi lahko preskočili nekaj lekcij..]

Veliko bolje je namreč, če stvari, ki si jih želimo, ne dobimo, dokler se nismo naučili lekcij svojega življenja..

Živeti tako, da si zvest samemu sebi, pomeni, da moraš prevzemati tveganja, če hočeš zgraditi, kar želiš. Nekdo, ki je zvest samemu sebi, se ne ukvarja z uspehom ali porazom. Stvari počne zato, ker tako čusti. Počne jih zato, ker jih mora..
[Pa še kako res je.. Ampak kaj, ko večina ljudi potem misli, da se z določenimi stvarmi samo "ven mečemo"..]

Maya živi dolgočasno življenje, ki je ne izpopolnjuje.. Dela v pekarni, ki jo je zapustila njena mama. Toda potem v življenju sreča nekaj ljudi, ki ji dajo pametne nasvete. Sledi jim in odkrije resnično srečo... 
.

Komentarji

  1. Hvala za izvirne naslove :) Takoj,ko bom imela čas, grem v knjižnico po te knjige :) Dear John sem sicer že gledala, ampak bom še prebrala.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...