Pozor, velikonočni zajec!




 Včeraj sem bila pri fotografu in medtem ko sem sama nekaj delala na računalniku, si je njegova žena ogledovala reklame. Naletela je na zajca (kako le ne bi, če so reklame polne teh puhastih živali) in kar naenkrat je izstrelila vprašanje: »Kaj ima zajec z veliko nočjo? Kaj ima s tem, da je Kristus trpel in vstal od mrtvih?«. Malo sem bila presenečena, odgovorila pa sem: »Sigurno spet kakšna ameriška tržna fora.«.. (Američani so itak  krivi za vse)

Ker imam (spet) nekoliko odvečnega časa in bi ga rada koristno porabila, sem se odločila da (predvsem) zase poizvem kaj zajec dela pri tem prazniku. Razen tega, da nosi jajčka – v zadnjem času pa se je posodobil in postal četrti dobri mož in nosi tudi ostala darila. 

Za začetek. Zmotila sem se! Čudno, ampak zajec ni Ameriška pogruntavščina, temveč izhaja iz germanskega sveta. Iz časov, ko so bili Germani še pogani. Častili so namreč boginjo Easter, ki naj bi imela zajčjo glavo. Praznik so praznovali nekje v aprilu, ko naj bi nastopila pomlad in zajec je nosil pomladna jajca. 

V nemški zgodovini je ta živalca prvič vidno omenjena v delu, ki govori o velikonočnih jajcih. Avtor opisuje navado, da jajca prinaša zajec. 
 
Drugi viri navajajo, da je zajec po celem svetu prastar simbol plodnosti (kako ne, če lahko zajkla nosi dva legla naenkrat).  Predstavlja ponovno rojstvo, preporod, vstajenje in intuicijo (nekako v povezavi z luno, ampak v to se nisem tako podrobno poglabljala). Poleg vsega tega preganja uroke in čarovništvo (zajčje tačke za srečo) in je simbol pohotnosti.

V krščansko praznovanje se je prikradel zgolj zato, ker je bilo ljudem težko pozabiti na staro navado

Toda večina ljudi je žal pozabila, da zajčki v samem bistvu (po svojih primarnih lastnostih) predstavljajo plodnost in ne poveličujejo Kristusa, ki je trpel iz ljubezni do nas. 

V krščanski umetnosti se pojavljajo slike Marije z belim zajcem ob njenih nogah, kar predstavlja zmago nad poželenjem. To pa je tudi vsa povezava z osnovnim krščanstvom!

Noooo zdaj mi je končno bolj jasna tale stvar z zajci. Kar pa še ne pomeni, da jo tudi sprejemam.. 
Imam občutek, da so zajci, piščančki in ves ostali balast, ki ga dodajamo praznikom tukaj le zato, da ljudje otrokom lažje »potešijo« njihovo zanimanje
Ampak če želiš nekoga vzgojiti v veri mu menda ne boš prvih 10 let pravil zgodbic o zajčkih in piščančki in ne vem čem še… da bi razumeli. 
Ne, tako jih po moje samo zmedeš, ko iščejo svojo pravo vero in pomen velike noči. 
Mislim, da se da Jezusovo »kruto« zgodbo prilagoditi toliko, da jo bo razumel tudi štiriletnik. Logično da ne poveš vseh podrobnosti, ker bi bil to čisti nesmisel. Lahko pa jim komot povemo, da je Jezus umrl iz ljubezni do nas. Za majhnega otroka je to čisto dovolj, pa še popolna resnica je, brez dodatkov. 

Po drugi strani pa je odlična marketinška poteza. Otroci morajo dobiti čokoladnega zajca (ne vem zakaj navadna čokolada, tista brez oblike, ni dovolj dobra tudi v tem času) in še nekaj dodatnih darilc.. In na mizah moramo imeti kakšnega zajca, če ne zajca pa vsaj piščančka ali pa kokoš..

No, pri vzgoji mojih otrok ne bo zajca ali pa bo močan povdarek na tem, da le-ta nima popolnoma nič z bistvom praznika in pika! (no, bolj klicaj)

Komentarji

  1. I lajk! resno mi je všeč kako kritično gledaš na stvari in jih sporočaš svetu!
    In tuki bi dodala samo... "bodite kakor otroci" - tud če mi mislimo, da jim ne mormo razlagat, razumejo veliko boljše in preprostejše kot mi, brez posebnih vprašanj!
    In zadnji stavek podpiram tud jz! Ker to je pa preprosto kr neki... bom mogla naučit predvsem tud njihove stare starše ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)..
      Jaaa otroci dejansko ful več zastopijo kot pa mi mislimo. Pa tudi če česa slučajno ne, jim ostane in imajo potem ko odrasejo veliko priložnosti da stvar raziščejo..

      Izbriši
  2. Zajček je zakon :D Res je, da zajček izhaja iz germanskega sveta (tako kot tudi korenine mojih prednikov in sorodnikov) in se že iz roda v rod prenaša običaj "iskanja pirhov", ki jih je skril zajček. Nikoli nismo zamenjevali zgodbe "zajčkov in piščančkov" z resnico velike noči, je bil pa ta poganski običaj del velikonočnega časa. Na naši mizi tudi ni nobenih zajcev (okraskov, ne pravih :D ) pa tudi pirhi ponavadi ne nosijo takšnih motivov. Nimamo niti kokošk in piščančkov. Kar se tiče zajklastega, imamo samo čokolado :) (naslednje leto mislim narediti sama).

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa še malo o zajčkih :)
    Zajec je prastar simbol plodnosti
    Kljub vsemu, pa etnolog Ovsec v svoji knjigi Velika knjiga o praznikih, piše, da zajec ni značilna mitološka germanska žival, ampak je prastar simbol plodnosti, razširjen po vsem svetu. Zajec je zelo povezan z luno in predstavlja lunarno žival. Luna pa je, v nasprotju s soncem, simbol ženskega kozmičnega principa. Zato zajec predstavlja tudi ponovno rojstvo, preporoditev, vstajenje, celo intuicijo. Ovsec dodaja, da je zajec pogosto povezan tudi z žrtvenim ognjem in deluje simbolično kot nekakšno poroštvo za življenje. Splošno znana je tudi zajčja noga (taca), ki preganja uroke in čarovništvo. Po drugi strani pa je zajec, podobno kot mačka, atribut čarovnic. Poleg vsega naštetega naj bi bil zajec tudi simbol pohotnosti. Na tem mestu lahko omenimo, da krščanska umetnost v zvezi s tem pozna podobe, ko se pri nogah Device Marije pojavi bel zajec, kar simbolizira zmago nad poželenjem.

    OdgovoriIzbriši
  4. Če starši ločijo zajčke in podobno od pravega pomena velike noči nimam prav nič proti.. Če to vzamejo kot zabavo ob praznikih. Čeprav ne vem, zakaj natančno bi to potreboval. Sicer je pa to samo moje osebno mnenje, vsak pa dela tako kot misli, da je najbolj prav in tako kot mu je všeč :)..

    Po tem članku sem povzela podatke, ja :).. In tudi to o upodabljanju z Marijo sem dopisala.. No kar se tiče vsega skupaj, se mi zdi da je to edina taka povezava z našo vero..

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...