Pogum za veselje izvira iz presenečenja

Ko smo bili otroci... smo bili navdušeni nad spominskimi knjigami... tam nekje do petega razreda... dajali smo jih vsem po vrsti... nekaterim celo večkrat... samo zato, da bi bile čim bolj polne... takrat se nismo zavedali, da bomo (no skoraj) vse osebe, ki so pustile svoj pečat v njej, izgubili (dobro, z izjemo družinskih članov)... je pa zelo lep občutek, ko jih po več kot desetih letih pregledaš in se spomniš prav vsakega... ki ti je takrat nekaj pomenil... prav vsake sošolke, ki si ji takrat rekel, da je tvoja najboljša prijateljica... čeprav smo se v bistvu skregale skoraj vsak dan... in še vseh ostalih oseb...

No včeraj sem malo pospravljala tisti del omare, kjer se hrani vsa "krama" s spomini... In sem v roke prijela eno izmed treh spominskih knjig... Ki se mi je odprla na strani s tem verzom (in debelim izrezanim srčkom):

Veseliti se na tem svetu
je pogumno in drzno dejanje.
Pogum za veselje ne izvira
iz zanesljivosti človekove izkušje,
temveč iz presenečenja. Naše začudenje,
da smo ljubljeni, naša drzna
pripravljenost,
da ljubezen vračamo - ti čudeži
obetajo veselje,
ne glede na to kako pogosto in
kako okrutno smo ljubezen izgubili.
                                                        (2.6.2002)

Po datumu nastanka lahko sklepate, da pri devetih letih nisem imela pojma, kaj mi je oseba želela povedati s tem... Ampak danes... Danes pa se zavedam, da je napisala čisto resnico!

Veselje je velikokrat lepše in večje.. Če nas stvar preseneti.. Kajti rutinskih stvari smo tako ali tako že toliko navajeni, da se nam zdijo popolnoma samoumnevne. In to, da je veselje pogumno in drzno dejanje.. Kolikokrat se moramo spustiti v neke nepredvidljive situacije.. Kolikokrat tvegamo, da bomo ljubili zastonj, da se bo vse skupaj končalo okrutno.. Ampak brez tveganja res ni pravega veselja.. 

Komentarji

  1. Če dovoliš ;)??
    v eni knjigi sem prebrala:
    Veselje ni stanjem ampak je dejavnost. Veselje je v resnici glagol, ne samostalnik, ne more obstajati neodvisno od naših dejanj. Mora biti prehodno in minljivo. Trajnost je v nasprotju z njegovim bistvom. Veselja ni brez žalosti.
    Veselje je to, kar počnemo! (knjiga SREČA®)
    in sem mogla deliti, ker na malo drugačen način opisuje točno to, o čemer govoriš ti :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zmeraj :)!
      Hmmm kr komplicirano.. Ampak nekoliko je pa logično =P!.. Če ne bi poznali odsotnosti veselja - torej žalosti.. Ne bi poznali veselja :).. Ker koliko je večje veselje po dnevu žalosti..

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pesnik in njegova pesem, ki prebudita

Dan pričakovanja..

Sposodim si :)...